regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Az abosfalvi Apor-kastély

A Maros megyei abosfalvi Apor-kastély egyszerű építmény, amely valódi értelemben véve egyáltalán nem hasonlít kastélyra. Inkább egy különleges ház, amit „kúriaként” emlegetnek.


Az Apor-kastély 1775-ben épült és a névadó nemesi család lakhelye volt. az Apor család a késői reneszánsz stílust alkalmazta, az épület eredeti alapja, amelyet megőriztek, kereszt alakú volt. ez az egyik oka annak, hogy kúriának is nevezik – a kúria kapcsolatban van a római-katolikus vezetőséggel.

Az 1830. évben az Apor-kastélyon elvégezték az első műépítészeti módosításokat. Oldalirányban nagyobbították meg, ami szimmetrikussá tette az előpitvar feletti orommezővel. Ugyanakkor az ablakok is szimmetrikusak az épület tengelyével. Maguk az ablakok különlegesek, mivel klasszicista stílusban készültek, alakjuk és méretük pedig lenyűgöző. A sarkaik jól kirajzolódnak, az egyik ablak pedig neogótikus stílusban készült. A hátsó homlokzaton lévő kettős ablakról van szó.

A nemesi család tagjai 1960-ig, az épület államosításáig laktak az Apor-kastélyban. A későbbiekben a kommunista rendszer a Mezőgazdasági Termelőszövetkezet egyik székhelyévé változtatta. Később a község lakói használták, míg végül óvoda- és iskolaként működtették. Mára sajnos leromlott az állapota, mint ahogy az történelmi szempontból nagyon sok romániai épülettel történik, a jövő nem túl kecsegtető.