regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

A marosvásárhelyi Középkori Vár

A vár 1605 – 1653 között épült, Bocskai István fejedelem engedélyével. Téglából készült várfalakkal összekapcsolt hét bástyával rendelkezett, 900 méter hosszon. Az első bástyát 1620-ban építették, a várat pedig 1653-ban fejezték be. A várat 10 méter széles és 8 méter mély árok vette körül.


A régi erődítményből a „Kistorony” maradt meg, az Avram Inacu utca felőli oldalon, és a jelenlegi Tímárok bástyája mellé állított torony. 1601. augusztus 10-én , „Szent Lőrinc” napján, Basta zsoldosai lerombolják a várost és az erődítményt, büntetésként amiatt, hogy a város lakói Mihai Viteazult támogatták. 1602. május 30-án újabb rombolásra kerül sor, amikor Székely Mózes 400 zsoldosa Némethi Gergely vezetésével behatol a városba. 1602. augusztusában a város lakói, Borsos Tamás kezdeményezésére, belekezdenek a lerombolt erődítmény megerősítésébe, fapalánkokat készítve.

Az utolsó városi jellegű vár, amely a lakosok támogatásával valósult meg, akik céhekbe tömörülve dolgoztak és sok éven át különböző pénzösszegekkel járultak hozzá a „vár építéséhez”. Az első bástya, a Kapubástya (1613) még megőrizte a középkori védelmi rendszert (veremcsapda, szuroköntő sor, vízárok). A Tímárok bástyája (1620), szerkezetileg Németország keleti részének és Ausztriának városi erődítményeihez hasonlít.

Amikor Erdélyt elfoglalták az osztrák seregek, a vár helyőrséggé alakul, az épületeket sorban lebontották, a helyükbe pedig új helyőrségeket építettek (XVIII. század közepe). A műemlék műszaki adottságai révén maradt fenn: 1,20 m, a bástyák alapjánál 1,40 m vastag falak, kőolajöntő rések a várfalakon, hosszúkás lőrések, amelyek lehetővé tették a különböző lövésszögeket, fordított kulcslyuk alakú rések a könnyű ágyuk részére. Ezt a védelmi rendszert kiegészítette a Kapubástyában elkészített veremcsapda a nem kívánt személyeknek, voltak felvonóhíddal ellátott vízárkok és 1,40 m magason épített, faoszlopos téglaárkádokon nyugvó út az éjjeli őrjáratot végző katonák számára.

A város polgárainak felelősségtudatát megismerhetjük abból, hogyan védték a bástyáikat, a céhek megszervezésétől kiindulva: Timárok, Mészárosok, Szűcsök, Kádárok, Lakatosok és Szabók, mindegyik céh felépített és védett egy bástyát.

Ez a jelentős építési munka 1652-ben fejeződött be, 1657-ben pedig 434 helyi mester valósította meg a vár belső munkáit. Ma a vár élő műemlékké vált, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal által szervezett számos rendezvénynek köszönhetően.