regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Parajdi Sóbánya és Strand

A Hargita megyében található Parajdi Sóbánya egy romániai kősóbánya.

A sóbánya az erdélyi-medencében, a Görgényi-havasok lábánál fekszik, a Sóhegy részeként, kialakítva a Parajd – Alsósófalva – Felsősófalva háromszöget.

Az ország és Európa egyik legnagyobb sóbányája a Parajdi Sóbánya, amelynek történelme a római korban kezdődött. Hargita megyében található, Szovátától 5 km-re.

A nagyarányú sókitermelés folytán nagy méretű földalatti üregek keletkeztek, ahol sóbányai mikroklíma alakult ki, 14 – 16 °C közötti viszonylag állandó hőmérséklettel.

A levegő magas iontartalmú, különösen hatékony a légúti megbetegedések kezelésében. Földalatti szanatóriumokat rendeztek be itt, a földalatti gyógykezelés az 1960-as évek elején kezdődött a Dózsa György bányában. Az 1980. évben a kezelőbázist a felszíntől 120 m mélységben lévő, 20 m széles, 14 m magas és több száz méter hosszúságú „50. szintre” költöztették. A bejárattól a kezelőbázisig lévő 1250 m távolságon a személyszállítás a sóbánya autóbuszaival történik, a sóbányába pedig 300 meredek lépcsőn lefelé haladva lehet bejutni, ahol valódi földalatti városka tárul elénk.

A turistáknak szánt első szint kiterjedése 1.300 méter, az ideérkezőknek pedig teljes kényelemben van részük: kezelőbázisok, kávézók, billiárd, könyvtár, szórakozóhelyek, sőt egy félreeső galéria, ahol az emberek imádkozhatnak. A sóbányai kápolna 1993-ban épült. Azóta minden szerdán, csütörtökön és pénteken ortodox, katolikus misét mondanak és református istentiszteletet tartanak.A sóbányánk múzeuma, könyvtára, sőt boros galériája is van, ahol valamennyi italféleség megkostolható.

A sóbánya szomszédságában található az ország legkorszerűbb sós vizű strandja.

Tel. infó: 0266 240 200

http://www.salinapraid.ro/

strand1

strand3