regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

A bözödi halomsírok

A már elpusztult halmok, várak sokszor csak a talaj, vagy a növényzet elszíneződésével

hívják fel magukra a figyelmet, csakúgy, mint bármilyen, a talaj felső rétegeit érintő korábbi beavatkozás.
A légi régészet a légi felvételek segítéségével lehetővé teszi a teljes lelőhelyek megfigyelését valamint újak azonosítását.
Az elmúlt években vidékünkön is folyt légi régészet, amelynek nyomán beazonosították a bözödi halomsírmezőt.
A bözödi halomsírmezőt Orbán Balázs ismertette először, modern kutatásokra azonban 2009-ig nem került sor. Ekkor, majd 2011-ben is, Czajlik Zoltán készített légi felvételeket a területről. A munka során egy CTSW ultralight kétszemélyes kisgépet használtak, mely a hegyek között is biztonságosan fordul, emelkedik. A pilóta nem volt más, mint Simion Câmpeanu, Románia egykori vitorlázórepülő bajnoka. A légi felvételek kiértékelése után 2012-ben az ELTE BTK Régészettudományi Intézete és a Maros Megyei Múzeum együttműködésében műszeres lelőhelykutatást végeztek Bözöd Asztagos nevű határrészében. A 2012-es terepi munka célja a terület topográfiai felmérése, magnetométeres térképezéssel a geológiai struktúrákra jellemző lassú változások, illetve a régészeti jelenségekre utaló anomáliák elkülönítése volt. A régészeti feltárás nem zárult le.
A halmokat Bözödről Gagy - Székelykeresztúr irányába haladva, a falutól alig 200 méterre, az út és a patak jobb oldalán láthatjuk.

Coordonate GPS: 46.396543, 24.953567

IMG 3203

IMG 3214