regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

A havadtői régi temető

Havadtőn található a térség legértékesebb régi temetője, díszes sírkövei Székelyföld falusi

sírjeleinek a korai rétegéhez tartoznak. Míg sok településen fejfákat vagy kereszteket állítottak, Havadtő temetőjébe az 1700-as évek végétől homokkő sírjelek kerültek.
Az 1800-as évek elején a helyi írástudók még minimális átalakítással örökítették meg az elhunyt emlékét, 1840-től azonban Menyhárt Károly tökélyre emelte a helyi sírkőfaragás mesterségét. Alkotásain visszaköszön a kor népművészete és mondavilága, s őt tekinthetjük a falu első ábrázolóművészének, fotográfus-előfutárának: néhány esetben a maga eszközeivel az elhunyt arcképét is kőbe faragta.
Az utóbbi években a Pro Havadtő Egyesület a temető valamennyi régi sírkövét újraállította, így több mint 400 sírjelen keresztül tárul elénk a település történelme. A leleményesen formált-faragott sírkövek és verseik, felirataik családi kötelékekről, közösségi összetartozásról, nagyfokú gyermekhalandóságról, foglalkozásokról, a régi emberek érzéseiről és világszemléletéről mesélnek. A temetődomb tetején II. világháborús lövészárok húzódik, ahonnan megragadó kilátás nyílik a Kis-Küküllő mentének erre a szakaszára.

GPS: 46.433951, 24.800997

02 hatoldal

IMG 2124