regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

A sóváradi műemlék iskola

A sóváradi iskola két épületet foglal magába. A nagyobbik épületet 1881-ben építették


Margitai Gábor magyar királyi építészmérnök terve alapján. Maga az épület a szecesszió és népi építészet szerencsés ötvöződése. Teljesen fából épült, központi, ugyancsak fából ácsolt harangházából az iskolaharang a háború áldozatává vált. Annak idején három tágas tantermet és két tanítói lakást foglalt magába. Később az egyik termet két fele osztották, a tanítói lakások is elvesztették eredeti rendeltetésüket, tantermekké alakították.
Az intézményen belüli másik épületet kántori lakás céljából építették 1910-ben. Az államosítást követően előbb óvoda volt, jelenleg három tanteremmel az iskolához tartozik.
Az elmúlt években új székelykaput, kerítést készítettek, az ablakok kicserélése 2014-ben fejeződött be. A harangház felújítását pályázati alapokból tervezi megvalósítani az iskola vezetősége.
Az iskola egész évben látogatható, fapadlós, régi stílusú osztálytermei sajátos hangulatot kölcsönöznek különböző rendezvényeknek. A látogatás előfeltétele a telefonos bejelentkezés legalább egy héttel érkezés előtt.
Igazgató: Gagyi Erzsébet Ildikó, tel. +40-741611363, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

GPS: 46.561561, 25.009078

IMG 7297

iskola.2