regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

Naşterea şi botezul

În trecut erau mai multe familii cu copiii mulți decât astăzi, când o familie are în medie 2-3 copii.

Detalii

Confirmarea este ritualul religios, cu depunerea de jurământ, prin care răspundem la chemarea lui Dumnezeu după botez. Cei confirmați pot lua și ei parte la sfânta taină a împărtășaniei (euharistie). Depunerea jurământului se pregătește cu doi ani înainte, timp în care preotul îi pregătește pe cei mici care se confirmă și pe cei mari care se confirmă pentru acest pas important.

Detalii

Mai demult existau o multitudine de obiceiuri legate de pregătirea zestrei. Astăzi nu se mai țin aceste obiceiuri, iar fata de măritat cumpără lucrurile necesare noii vieți. Rareori se găsesc lucruri pregătite în casă în trusoul fetei, și asta doar în cazul în care fata are părinți sau bunici mai în vârstă.

Detalii

Moartea reprezintă odinhă în concepția generală. Pe cei rămași în viață trebuie să îi consoleze gândul că cei dispăruți se odihnesc și că îi vor întâlni pe lumea cealaltă. Compasiunea față de cei îndoliați se exprimă prin următoarele: Sincere condoleanțe, Dumnezeu să îl odihnească.

Detalii

Fierberea dulceţii

În trecut la fel ca și azi fierberea dulceții era una dintre favorite. Gospodina pune în fiecare an din fructele verii câteva borcane pentru iarnă.

Detalii

Balul coşurilor cu mâncare

În zona Târnavei Mici, balul coșurilor de mâncare are o tradiție lungă.  Balul poartă două denumiri:

  • Balul perechilor căsătorie: numai soțul cu soția pot să participe, tineri (necăsătoriți) nu
  • Balul coșurilor: unde se duce mâncare și băutură în coșuri.
Detalii