regio UE GR MDRAP sdp fonduri_ue
Search

A Kis-Küküllő felső folyása, amely a következő településeket foglalja magába: Erdőszentgyörgy és Szováta városokat, Balavásár, Gyulakuta, Székelyvécke, Havad, Makfalva, Kibéd, Sóvárad, Etéd, Parajd községeket a hozzátartozó falvakkal. 

Mivel Szováta és Parajd hírnves üdülőhelyek, saját turisztikai információs központokkal, amelyek részletesen bemutatják a térség turisztikai potenciálját, a két településről csak azokat a látványosságokat ismertetjük, amelyek az ők turisztikai támpilléreit jelentik.

harta

Balavásár (románul Bălăușeri, németül Bladenmarkt), Marosvásárhelytől 18 km-re délkeletre, Erdăszentgz0rgztăl 13 km-re, a Kis-Küküllő középső folyásának jobb oldalán fekszik. Az Erdélyi-medence közepén, a Küküllőmenti-dombvidéken található.
Balavásár jelentős forgalmi csomópont, és egyben községközpont Egrestő, Fületelke, Szénaverős, Kend, és Szentdemeter hozzátartozó falvakkal.

Részletek

Kend (románul Chendu, németül Kend) régebb két faluból állt: Kis és Nagykendből.
A közigazgatásilag Balavásárhoz tartozó falu a községközponttól 3 km-re, Marosvásárhelytől 27 km-re délkeletre, Erdőszentgyörgytől 16 km-re, a Nádas-patak bal partján, a Marosvásárhelyről Segesvárra vezető út mellett fekszik.

Részletek

Szentdemeter Marosvásárhelytől 22 km-re délkeletre, Erdőszentgyörgytől 19 km-re, a községközpont Balavásárától 5 km-re a Kis-Küküllő bal partján kisebb patakok völgyében fekszik.

Részletek

Egrestő Marosvásárhelytől 19 km-re délkeletre, Erdőszentgyörgytől szintén 19 km-re, a községközpont Balavásártól pedig 3 km-re, a Kis-Küküllő bal partján fekszik.

Részletek

Fületelke Marosvásárhelytől 29 km-re délkeletre, Erdőszentgyörgytől 19 km-re, a községközpont Balavásártól pedig 6 km-re, a Kis-Küküllő bal partján fekszik.

Részletek

Szénaverős Marosvásárhelytől 36 km-re délkeletre, Erdőszentgyörgytől 26 km-re, a községközpont Balavásártól pedig 13 km-re, a Kis-Küküllő bal partján fekszik.

Részletek

Gyulakuta a Marosvásárhely Szováta utvonalon, Marosvásárhelytől 21 km-re, Erdőszentgyörgtől 6 km-re a Kis-Küküllő jobb partjánfekszik.
Községközpont, a közigazgatásilag hozzátartozó Bordos, Csöb, Havadtő, Kelementelke és Rava falvakkal.

Részletek

Kelementelke, Marosvásárhelytől 23 km-re délkeletre, Segesvártól 36 km-re, Erdőszentgyörgytől 9, míg a községközpont Gyulakutától 3 km-re, a Kis-Küküllő jobb partján fekszik.

Részletek

Havadtő Marosvásárhelytől 23 km-re délkeletre, Erdőszentgyörgytől 3 km-re, míg a községközpont Gyulakutától szintén 3 km-re keletre a Havad-patakának a Kis-Küküllőbe folyásánál fekszik.

Részletek

Rava Marosvásárhelytől 28 km-re délkeletre, Erdőszentgyörgytől 10, a községközpont Gyulakutától pedig szinté 10 km-re, a Rava patak szűk völgyében fekszik.

Részletek

Bordos Marosvásárhelytől 24 km-re délkeletre, Erdőszentgyörgytől 9 km-re, a községközpont Gyulakutától 4 km-re a Vécke-patak völgyének kijáratánál, fekszik.

Részletek

Csöb Marosvásárhelytől 35 km-re délkeletre, Erdőszentgyörgytől 12 km-re, a községközpont Gyulakutától 7 km-re fekszik.

Részletek

Székelyvécke Marosvásárhelytől 28 km-re délkeletre, Erdőszentgyörgytől 15 km-re egy hosszanti völgykatlanban, a Kis- és a Nagy-Küküllő vízgyűjtőterületének vízválasztóján, a Vécke és Zsákod patakok forrásvidékén fekszik. Községközpont, Székelyszállás és Magyarzsákod tartozik hozzá.

Részletek

Székelyszállás Marosvásárhelytől 35 km-re délkeletre, Erdőszentgyörgytől 12 km-re, míg a községközpont Székelyvéckétől 3 km-re fekszik.

Sălașuri se situează la 35 km sud-est de Târgu Mureș, la 12 km de Sângeorgiu de Pădure, și la 3 km de comuna sa Vețca.

Részletek

Magyarzsákod Segesvártól 11 km-re északra, Erdőszentgyörgytől 19 km-re, Marosvásárhelytől 42 km-re, a községközpont Székelyvéckétől 4 km-re délkeletre a Zsákod-patak forrásánál fekszik. Személyautóval a 134-es úton, Gyulakuta irányából közelíthető meg.

Részletek

Havad Marosvásárhelytől 22 km-re délkeletre, Erdőszebtgyörgytől 9 km-re a Havad-patak mellett a patak két forráságának egyesülésénél fekszik.
Községközpont. Hozzátartozó falvak Geges, Nyárádszentsimon, Rigmány és Vadasd.

Részletek

Vadasd Marosvásárhelytől 23 km-re délkeletre, Erdőszentgyörgytől 6 km-re, a községközpont Hadtól pedig 3 km-re fekszik.
Vadasd a Kisküküllő völgyének egyik jobb oldali mellékvölgyében helyezkedik el. E mellékágnak első faluja amellett az út mellett, mely a Kisküküllő völgyét Havadtőtől összeköti a Nyárád völgyével, Nyárádszeredáig.

Részletek

Nyárádszentsimon, a Kis-Küküllőtől félreeső völgyben, a Havadtőt Nyárádszeredával összekötő út mentén fekszik Nyárádszeredától 6, Erdőszentgyörgytől 12 kilométerre a községközpont Havadtól pedig 2 km-re.

Részletek

Rigmány Erdőszentgyörgytől 13 km-re, Nyárádszeredától 7 km-re, a községközpont Havadtól 4 km-re, Havadtőt Nyárádszeredával összekötő a 135A megyei út két oldalán fekszik.

Részletek

Geges az Abod-patak völgyében fekszik, Marosvásárhelytől 24 km-re kelet-délkeletre, Erdőszentgyörgytől 13 km-re, a községközponttól, Havadtól 3 km-re északkeletre.
Geges ősi idők óta lakott település.

Részletek

Erdőszentgyörgy Maros megye keleti részén, a Kis-Küküllő felső folyása mentén terül el 340 méter tengerszint fölötti magasságban, 25 kilométerre Szovátától és 35 kilométerre Marosvásárhelytől.
Több irányból is megközelíthető: az E 60-as nemzetközi útvonalat Szovátával az A 13-as nemzeti út köti össze, ez az útvonal áthalad a településünkön, de innen ágazik el két megyei út is. Az egyik Bözödön és a Gagyi-tetőn át vezet Székelykeresztúrra (DJ 136), a másik Bözödújfalun, Etéden át visz ugyancsak Székelykeresztúrra (DJ 135).

Részletek

Bözöd (románul Bezid, németül Besendorf), a Bözöd-patak völgyében fekszik Marosvásárhelytől 32 km-re délkeletre, a közigazgatási központjától, Erdőszentgyörgytől 7 km-re keletre.

Részletek

Makfalva Erdőszentgyörgytől 10 km-re északkeletre a Kis-Küküllő folyó bal partján fekszik, Szováta felé. 380 m-es tengerszint feletti magasságban terül el.
Makfalva községközpont. Hozzátartozó falvak Cseje (Ceie), Hármasfalu (Trei Sate), Székelyabod (Abud) és Szolokma (Solocma).

Részletek

Hármasfalu Erdőszentgyörgytől 5 km-re északkeletre a Kis-Küküllő folyó bal partján fekszik, Szováta felé. 380 m-es tengerszint feletti magasságban terül el.
Hármasfalu 1950-ben jött létre Atosfalva (Hotesti), Csókfalva (Cioc) és Székelyszentistván (Stefanesti) egyesítésével. Közigazgatásilag Makfalvához tartozik.

Részletek

Székelyabod Erdőszentgyörgytől 13 km-re, a községközpontjától Makfalvától északra 3 km-re az Abodi-patak völgyében fekszik.

Részletek

Cseje Erdőszentgyörgytől 19 km-re, a községközpontjától Makfalvától 11 km-re, Hármasfalútól, amelyen keresztül megközelíthető 7 km-re a Cséje-patak völgyében fekszik.

Részletek

Szolokma Erdőszentgyörgytől 13 km-re északkeletre, községközpontjától Makfalvától keletre 8,5 km-re a Siklódi és a Szép-patak egyesülésénél az azonos nevű patak völgyében fekszik.

Részletek

Kibéd a Marosvásárhelyt Szovátával összekötő útvonalon, Erdőszengyörgytől 16 km-re, Szovátától az európai hírnevű fürdővárostól 10 km-re fekszik. Orbán Balázs leírása szerint „Kibéd a Marosszék legnagyobb és legszebb faluja”.
Kibéd a vöröshagyma termesztés hazája.

Részletek

Sóvárad, a Marosvásárhely – Szováta utvonalon, Erdőszentgyörgytől 21 km-re, Szováta fürdőváros szomszédságában található, a Sóvidék utolsó települése nyugati irányban.

Részletek

Etéd Székelykeresztúrtól 22 km-re északra, Erdőszentgyörgytől 23 km-re a Küsmöd- és a Firtos patakának összefolyásánál az Etédi-medence kiszélesedő völgysíkján fekszik.
Községközpont. A községet 5 falu alkotja: Etéd, Énlaka, Siklód, Kösmőd és Kőrispatak.

Részletek

Kőrispatak Székelykeresztúrtól 30 km-re északnyugatra, Erdőszentgyörgytől 15 km-re, a községközpont Etédtől 7 km-re, a Küsmöd-pataka völgyében fekszik.

Részletek

Siklód a Sóvidék szélén a Siklódi-patak völgyfőjében fekszik és a Kis-Küküllő vízgyűjtő területéhez tartozik.
Siklód három irányból közelíthető meg:

Részletek

Küsmöd Székelykeresztúrtól 24 km-re északra, Erdőszentgyörgytől 25 km-re, a Küsmöd-pataka mellett fekszik

Részletek

Énlaka a Nagy- és Kis-Küküllő vízválasztóján, a Hargita nyúlványát képező, 1062 m magas Firtos hegy nyugati lábánál fekszik.
Székelykeresztúrtól 18 km-re északkeletre, Erdőszentgyörgytől 35 km-re, míg a községközpont Etédtől 7 km-re található.

Részletek